Keitä ovat Miina ja Manu?

Miina ja Manu, kaksi kissaa ihanaa!

Miina ja Manu ovat iki-ihanat kissasisarukset, jotka ilahduttavat lapsia jo neljättä vuosikymmentä.  Kissojen tarina sai alkunsa, kun  Satukustannus Oy päätti julkaista uuden aapisen. Tehtävä annettiin tutulle taiteilijalle, Teuvo ”TEUTORI”  Koskiselle. Miinan ja Manun Aapinen ilmestyi syyskuussa 1982, mistä kehkeytyi vähitellen kokonainen kirjasarja.
 

Mitkä kissat?

Miina ja Manu ovat reippaat kissasisarukset. Miina on tietävä ja taitava. Manu puolestaan aina valmis toimintaan eikä aina ehdi miettiä asioita ihan loppuun saakka. Sulo-enon kanssa elämä sujuu leppoisasti, vaikka seikkailuja ja yllätyksiäkin riittää.

Miinan ja Manun esikuvia ovat kaksi aivan oikeaa hämeenkyröläistä kissasisarusta, joista toinen oli luonteeltaan toimintaan syöksyvä ja hieman kömpelö,  toinen nokkela. Myös nimet ja turkkien värit ovat peritytyneet ihan oikeilta kissoilta. Miina ja Manu tutustuvat aina innokkaasti uusiin asioihin. Miinan ja Manun mukana oppii aina uusia asioita ja Manu oppii hyvin usein myös omista kommelluksistaan!

Miinalla ja Manulla on myös paljon ystäviä. Heidän parhaat kaveruksensa ovat Heikki Hiiri, Olli Orava, Matti Mäyrä ja lähikaupungissa asuva Sipriina-serkku. Aikuisia tuttavia ovat Erakko-Hermanni, Konstaapeli Nalle, Kattisen mummu, Myllyhiiri Malakias, Matti Mäyrän perhe, Nelly-täti, Jänkä-Joonas ja monet muut.

 

Miina ja Manu kautta aikojen

Jo ensimmäisistä kirjoista alkaen tarinoista ja hahmoista haluttiin turvalliset ja selkeät. Kirjojen leppoisa ilmapiiri ja lempeä huumori sävyttävät tunnelmaa ja pieni opetus seuraa aina tarinan lomassa. Kirjojen aiheet kumpuavat arkisista tilanteista, jotka ympäröivät lasten elämää. Kirjat haluttiin myös helposti saavutettaviksi, edullisiksi ja kestäviksi.

Teutori ehti kuvittaa ja pääosin myös käsikirjoittaa yhteensä 47  erilaista tarinaa. Sittemmin Miina ja Manu -tarinoita ovat kuvittaneet muun muassa Jari Koivisto ja Tuomas Mäkelä, Kristian Huitula sekä käsikirjoittaneet muun muassa Jari Koivisto, Juha Henttonen ja Tuula  Puranen. Tehtäväkirjoissa ovat olleet mukana monet muutkin kuvittajat.

Miina ja Manu -tarinoita on julkaistu tähän mennessä yli 80 ja uusia kirjoja julkaistaan edelleen säännöllisesti.  Kirjoihin ovat liittyneet läheisesti ääninäytellyt tarinat, joita on kuunneltu ensin C-kaseteilta ja sittemmin CD-levyiltä. Nyt kirjasarjan uusimmat tulokkaat, älysatukirjat, voi kuunnella omasta puhelimesta tai tabletista. Ensimmäiset julkaistut Miina ja Manu –älysatukirjat ovat nostalgiset: Vanhan linnan salaisuus, Salapoliiseina, Eksyksissä ja Ratsastuskoulussa.